سلام دوستان ...
برای دریافت جزوه روز دوشنبه 12 مهر که استاد نحوی سر کلاس ارائه کردن به ادامه مطلب مراجعه کنید .
( دقت کنید که این جزوه رو خود استاد سر کلاس گفته و خلاصه تر از اون فایل PDF هست که در پست اول برای دانلود قرار داده شده. )
انقلاب های فناوری
فناوری استفاده از دانش علمی برای تعیین روش های انجام امور به شیوه تکرارشونده است.
2 انقلاب فناوری در طول تاریخ عبارتند از : انقلاب صنعتی و انقلاب فناوری اطلاعات.
مشخصه اصلی انقلاب صنعتی تولید ماشین هایی مانند نخ ریسی ، ماشین بخار و در مجموع جایگزینی ماشین با کارهایی که با دست انجام می شد.
انقلاب فناوری اطلاعات در دهه 1970 اتفاق افتاد. اکتشافات اساسی در فناوری اطلاعات در زمان های مختلف صورت گرفت. تمامی این اکتشافات متکی به دانش پیشین بودند و در امتداد فناوری های کلیدی بوجود آمدند.
اهمیت اطلاعات
در دهه 1940 تولید بیشتر باعث موفقیت شرکت ها و سازمان ها بود. در دهه 50 و 60 در هنگامی که با حجم انبوهی از محصولات تولیدشده در انبارها مواجه بودند، توانایی در بازاریابی بود که موفقیت را برای مدیران به دنبال داشت. از آغاز دهه 80 داشتن اطلاعات و بهره مندی از دانش چگونگی استفاده از این اطلاعات بود که به عنوان کلید موفقیت در دستان مدیران قرار گرفت. امروزه اقتصادهایی مبنی بر کار و سرمایه جای خود را به اقتصادهای مبتنی بر اطلاعات می دهند. از جمله دلایل این جابجایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- در دنیای امروز، هر روز بیش از پیش اطلاعات تولید می شود.
2- پیشرفت در فناوری پردازش اطلاعات موجب افزایش ظرفیت فنی برای تولید و پردازش داده ها گردیده است.
3- پیشرفت فناوری های مخابراتی موجب افزایش تونان و اثربخش نمودن مبادله اطلاعات در درون و بیرون سازمان ها شده است.
4- پیشرفت در فناوری های اطلاعاتی موجب بهبود و سهولت کاربرد آنها توسط کاربران شده است.
5- افزایش سطح دانش افراد موجب تقاضای بیشتر برای اطلاعات می شود.
تعریف فناوری اطلاعات
طبق لغت نامه ی استاندارد فناوری اطلاعات آمریکا ، هنر و علم کاربردی که در رابطه با داده ها و اطلاعات از جمله نقد، ارائه، پردازش، امنیت، انتقال، مبادله، نمایش، مدیریت، ساختار، انبار و بازیافت می باشد. در کل فناوری اطلاعات مجموعه ی سخت افزار، نرم افزار و تئوری هایی است که به نحوی اطلاعات را در شکل های مختلف جمع آوری، ذخیره، بازیابی، پردازش، نمایش، مدیریت و منتقل می کند.
داده ، اطلاعات و دانش
داده ( Data ) مجموعه ای از حقایق و امور مسلم در رابطه با یک پدیده است. داده ها به خودی خود مفهوم دارند ولی کاربری برای آنها متصور نیست. اما اگر موردپردازش قرار گیرند و به اطلاعات تبدیل شوند دارای معنا می شوند. اطلاعات بر خلاف داده ها معنی دار هستند. داشتن ارتباط و هدف ویژگی اطلاعات است. داده ها معمولاً در اثر فرآیندهای زیر به اطلاعات تبدیل می شوند:
1- گردآوری داده های مربوط به موضوعی مشخص
2- تقسیم بندی داده ها به بخش های کلیدی و تعیین کننده
3- تجزیه و تحلیل داده ها با محاسبات ریاضی و آماری
4- اصلاح و غلطگیری داده ها
5- خلاصه کردن داده ها در حجم کمتر
دانش اطلاعاتی است که با تجربه، زمینه، تعبیر و تأمل ترکیب شده و اقدام صحیح را ممکن می سازد. دانش از اطلاعات و اطلاعات از داده ها ریشه می گیرند.
سواد اطلاعاتی
امروزه دانستن روش های جدید برای جمع آوری، تحلیل و استفاده از اطلاعات و در یک کلام، داشتن سواد اطلاعاتی بسیار ضروری است. اگر فردی در زمینه های زیر دارای توانایی باشد با سواد اطلاعاتی نامیده می شود:
1- دانستن اهمیت اطلاعات برای حل مسائل
2- شناختن نیازهای اطلاعاتی
3- تعیین پرسش هایی بر مبنای نیازهای اطلاعاتی
4- شناختن منابع اطلاعاتی
5- دانستن نحوه جمع آوری اطلاعات
6- مشخص کردن ارزش اطلاعات
7- پیدا کردن ارتباط میان اطلاعات
8- دانستن چگونگی افزودن اطلاعات جدید به مجموعه قبلی
9- دانستن نحوه استفاده از اطلاعات برای حل مسائل